Aferrar-se al poder

by

Voldria evitar una lectura simplista (que és la més fàcil de fer) de la realitat cubana, lectura que no es pot dur a terme sense tenir en compte com es regia l’illa bans de Castro, amb el beneplàcit i la complicitat absoluta dels Estats Units, així com també la política que el poderós veí nord-americà ha dut a terme al llarg dels gairebé cinquanta anys de dictadura castrista (“Bahía de Cochinos”, “Guantánamo”, bloqueig econòmic, boicot polític, etc.), però dit això, que no és poc, no deixa de ser patètic que, a les portes de la mort, quan el cos ja no pot seguir l’esperit sempre despert de Fidel, aquest afirmi que ja no s’aferra al poder, com succeïa en el passat “por exceso de juventud y escasez de conciencia”, com afirmava en un missatge llegit a l’Assemblea Nacional reunida en el desè període de sessions.

Certament és curiós com hi veuen, d’esbiaixat, els polítics un cop han pujat al carro del poder i no troben manera de descavalcar-ne. Sense anar més lluny, i encara que totes les comparacions són odioses, i de cap manera podem parangonar la dictadura cubana amb un sistema democràtic com el nostre, que està legitimat pel vot lliure i directe dels ciutadans, he de dir que em van fer gràcia unes declaracions que, el passat estiu, va concedir al diari Menorca el diputat autonòmic Joan Huguet, el qual clamava sense embuts per una renovació en profunditat del seu partit. Ell, que ho ha estat gairebé tot en política, de la qual no sortit des de 1983 ençà, propugnava la necessitat de canvis i de cares noves. Tanmateix, al final assegurava que es postularia per a senador per Mallorca en els propers comicis de març.

En llegir això no vaig poder evitar un somriure. Huguet, en efecte, que ha demostrat de sobra les seves qualitats personals i intel·lectuals (durant aquests darrers anys ha estat prou tenaç per fer la carrera de dret i obrir un bufet d’advocats a Palma), tot i la contundència del seu raonament, no semblava que pensés que aquesta renovació que tan entenedorament reclamava l’hagués d’afectar a ell.

Bé, són coses, aquestes dels polítics, que de vegades resulten força males d’entendre vistes del carrer estant.


A %d bloguers els agrada això: