Otegi novament

by

Des de la presó on, per cert, no sembla que ningú no el plori excessivament, Arnaldo Otegi ha fet dues afirmacions que, com a mínim, mereixen un comentari: la primera, que no es va arribar a un acord resolutiu final de pau “perquè encara no hi ha ni l’ambició ni la maduresa per assolir-lo per part del govern espanyol”. La segona que “només un acord polític que torni i instal·li a Euskal Herria un marc democràtic pot resoldre el conflicte”.

Dic que les dues afirmacions mereixen un comentari perquè, si bé és cert que el govern pot haver tingut mancances, la veritat és que és difícil saber quins passos va donar ETA que puguin considerar-se “propis d’una organització madura que vol assolir la pau”. De veritat creu Otegi que ETA va fer el possible per tancar aquesta espiral de terrorisme que no respon a cap necessitat i no té cap justificació?

Pel que fa a la segona afirmació, jo no he d’amagar que sempre he estat contrari a la mesura presa pels tribunals espanyols d’il·legalitzar Batasuna. Una cosa és que em sembli que aquest partit “no té ni l’ambició ni la maduresa per contribuir a la pau definitiva” i una altra que se l’hagi de fer fora del joc democràtic. Entre altres raons perquè si ells es poden prendre el luxe de no se democràtics, nosaltres no, i no és lícit deixar fora del marc polític un tant per cent (el que sigui) de la població. Ara bé, durant molts anys (fins a la il·legalització) ells van participar a la vida política. I què van fer més enllà d’aplaudir els assassinats? Què van fer per coadjuvar a la pau?

Parlar per menysprear o acusar l’adversari és fàcil. Ho veiem cada dia. Més difícil és donar la talla i dir prou a una lluita armada que no té cap sentit i, a més, mai no aconseguirà cap dels objectius que teòricament es proposa.


A %d bloguers els agrada això: