Novament Antich

by

Francesc Antich ha obtingut els vots necessaris per assumir la presidència de la Comunitat autònoma de les Illes Balears. El nou president no és un desconegut, ja que ocupà aquest mateix càrrec un cop es formà a casa nostra el dit Pacte de Progrés, que governà entre 1999 i 2003, data en què va perdre les eleccions després de quatre anys on (i ho dic amb sentiment) hi va haver molta improvisació, força inexperiència i, per damunt de tot, manca d’autoritat per dirimir les divergències i per dirigir l’acció de govern.

No em va estranyar que el centre-esquerre perdés les eleccions de 2003, com ara no he trobat rar que les perdés la dreta. De fet, és més fàcil que les eleccions les perdin els governs que no que les guanyi l’oposició. I si el 2003 les va perdre Antich pels errors de l’ecotaxa i per no haver sabut posar en cintura els cinc partits que compartien el poder, el 2007 les ha perdut Matas perquè no ha sabut posar ordre en el desgavell urbanístic, no ha pogut (o volgut, o sabut) parar la corrupció i, a més, ha actuat amb una prepotència que ha fet por a la gent de centre, que ha vist que només enviant el PP a l’oposició i privant-lo d’administrar els pressupostos de les institucions, tenia possibilitat de salvar-se.

Val a dir que el diàleg interpartidari, que les negociacions, que el debat entre PSOE, UM i el Bloc, s’han fet aquest cop servant la deguda prudència. Sembla que tots n’han après, de l’experiència viscuda fa vuit anys, i això augura si més no una possibilitat d’èxit. Jo no m’atreviria a dir què passarà, perquè no ho sé, però m’agradaria que anés bé, i que l’esquerra fos capaç de sanejar el país sense caure en l’autocomplaença i, sobretot, sense aviciar-se amb l’exercici del poder.


A %d bloguers els agrada això: