Bayrou no accepta la proposta de Rocard

by

“En una elecció presidencial, cada candidat es presenta amb un projecte i amb una idea de majoria –ha dit François Bayrou. Nicolas Sarkozy vol una majoria de dreta molt a la dreta, Ségolène Royal vol –la seva resposta a Rocard i a Kouchner ho demostra- una majoria d’esquerra. Jo vull aquesta majoria nova que sigui capaç de fer treballar conjuntament gent d’esquerra i de dreta republicana i de guanyar.”

Més enllà de la frase en sí, el que Bayrou vol destacar en aquesta campanya presidencial (demà dedicaré la meva “lletra de batalla” a reflexionar sobre la realitat francesa) és modificar la divisió clàssica de la societat en dos blocs. Per això no ha acceptat la proposta de l’exprimer ministre de Mitterrand, Michel Rocard, també recolzada per Bernard Kouchner, d’una aliança PF-UDF abans del primer torn per batre Nicolas Sarkozy.

Convidat a dir si es voldria arrenglerar darrera Ségolène Royal en el segon torn si no superava la primera volta, Bayrou ha respost que ell no volia entrar a l’enfrontament d’un camp contra l’altre i recaure d’aquesta manera en la dinàmica del sistema, que sembla que prevegi només dos camps. Això vol dir que Bayrou, si no surt elegit, reclamarà una posició pròpia pels diputats de l’UDF, que no necessàriament s’han de convertir en un apèndix de l’esquerra socialista.
———
N.B. No hauríem de confondre la posició de Bayrou amb la de la senyora Munar. UM i UDF no són partits equivalents, ni tampoc el sistema d’elecció presidencial francès pot equiparar-se al de les Illes Balears, que permet que la senyora Munar, amb tres diputats, domini l’escena com a única vedette i governi en solitari el Consell de Mallorca.

És clar que, parlant de vedettes, la senyora Munar tindrà una contrincant no gens efímera i tan à la mode com ella en el parlament de les Illes Balears: l’escriptora mediàtica Maria de la Pau Janer que, segons totes les notícies, serà la mà dreta, cultural i estètica, de la llista que encapçalarà el president Matas.

En aquest sentit serà interessant com explica el senyor Artur Mas la decisió que acaba de prendre la que va ser la seva musa.


A %d bloguers els agrada això: