El cas de Miquel Coll

by

He llegit amb dolor la notícia que Miquel Coll Carreras havia declarat com a imputat en el cas Andratx davant la Guàrdia civil. Dic amb dolor perquè, més enllà del que hi pugui haver de veritat en la relació de Coll amb un possible tràfic d’influències –en això cal respectar l’acció judicial i esperar que s’aclareixin els fets- en Miquel Coll és probablement el jurista més eminent que Menorca hagi tingut mai, el més savi, el més insigne.

Del curs d’altres menorquins il·lustres i, sobretot, intel·ligents, com Jaume Cots, Antonio Blanch, Federico Añezes, Mateu Seguí, Pepe Escudero, etc., Miquel Coll ha estat (i continua essent) un jurista en actiu de gran prestigi. Advocat de l’estat en cap de les Balears fins a la seva jubilació, va ser el primer president del Consell Consultiu de la nostra Comunitat autònoma. Allí, durant vuit anys, vaig tenir ocasió de treballar al seu costat com a conseller i amb ell vaig aprendre gairebé tot el que sé de dret administratiu.

Aquest migdia (ahir per al lector) he escoltat les declaracions del senyor Antich i també del senyor Barceló, líders del PSOE i del Bloc, que han aprofitat que el Pisuerga passava per Valladolid per carregar contra Jaume Matas. El primer ha estat més lacònic, però el segon li ha recriminat que encara no hagués cessat Coll Carreras.

Seria interessant que els líders de l’oposició sabessin una mica com funciona el Consell Consultiu, un òrgan absolutament independent del Govern en el seu funcionament. Al president l’elegeixen els consellers per votació; i als consellers els nomena, en part el Govern, i en part el Parlament. Miquel Coll és conseller per decisió del Parlament, per tant no pot ser destituït per Jaume Matas. Convindria que els aspirants a presidir la Comunitat autònoma tinguessin una lleugera idea de com va tot això. Si no ho saben, com podem aspirar a presidir la comunitat amb rectitud i eficàcia?


A %d bloguers els agrada això: