El bloqueig del Consell General del Poder Judicial

by

Cinc mesos després que hagi caducat el mandat dels membres que componen el Consell General del Poder Judicial –l’òrgan de govern dels jutges-, la reforma segueix encallada perquè no es pot fer sense l’acord dels dos grans partits. El joc de majories qualificades que exigeix la llei que regula l’elecció d’aquest Consell dóna de fet dret de veto al PP i al PSOE, que necessiten posar-se d’acord per fer els nomenaments. I com que ni l’un ni l’altre pretenen elegir per als càrrecs els millors sinó els “més nostres”, aleshores la renovació esdevé impossible.

Segons deia El País ahir, el PP exigeix nou consellers seus, mentre que el PSOE creu que el número d’aquests ha de ser proporcional a la composició parlamentària, i n’hi ofereix vuit, xifra que l’altre no accepta, perquè amb vuit no podrà bloquejar ni modelar la composició del Tribunal Suprem ni del Tribunal Constitucional.

Vol dir això que el PP és un partit impresentable? No, vol dir que tots dos són impresentables, perquè ni l’un ni l’altre actuen moguts per raons ètiques o d’eficàcia, ans persegueixen només el propi interès, i això no és de rebut,

Jo no sóc contrari, en principi, al sistema d’elecció actual, però vistes les circumstàncies, penso que farien bé els partits de tornar al sistema antic, que Alfonso Guerra va fer modificar durant la primera majoria absoluta del PSOE per tal de poder d’alguna manera apoderar-se de l’òrgan de govern dels jutges. D’aleshores ençà, l’únic que hem aconseguit és transformar aquest òrgan amb un apèndix dels partits.


A %d bloguers els agrada això: