Les dues Espanyes

by

Molts diaris europeus i nord-americans s’han referit aquests dies a l’obertura a Madrid del macrojudici de què parlava jo també fa un parell de dies. Tots els que he pogut consultar destaquen la complexitat del cas i les dificultats amb què es trobarà la justícia per dur a terme l’acció jurisdiccional, si bé hi ha una certa confiança en el treball de la Sala que, presidida pel polèmic magistrat Gómez Bermúdez, ha de jutjar els processats a partir del sumari que ha preparat minuciosament el jutge Del Olmo, que n’ha estat l’instructor.

El que a mi em preocupa més no és, però, la complexitat de la matèria, sinó un fet que destacava The Times. El titular era aquest: “Espanya dividida en el començament del judici per les explosions”, i feia referència a “la guerra que s’ha desfermat a Espanya” a causa dels atemptats de l’11-M.

Certament, la divisió que aquell fet terrorista ha provocat és –després dels morts- la conseqüència més terrible de l’atemptat. Espanya, d’aleshores ençà, està dividida en dues meitats irreconciliables que no s’escolten ni tampoc intenten comprendre’s.

Al vespre del primer dia del judici vaig escoltar les declaracions de Gustavo de Arístegui, un diputat del PP, diplomàtic de professió, que sempre sol dir coses sensates, i he de reconèixer que aquest cop les seves paraules em van causar un fort desassossec: Més o menys eren aquestes: “La veritat s’acabarà sabent per aquest judici o per altres mitjans”. Què volia dir quan es referia a d’altres mitjans? Volia dir que, si el resultat del judici no els agrada, no el creuran i seguiran fent conxorxa com fins ara?

Confiem que no volgués dir això, però em sembla difícil que una persona intel·ligent com Arístegui s’equivoqui en una declaració d’aquesta mena.

Val a dir que és trist que, noranta-cinc anys després (Machado va escriure les paraules que ara transcriuré l’any 1912), encara siguin vigent allò de “Españolito que vienes al mundo, te guarde Dios, una de las dos Españas ha de helarte el corazón”.


A %d bloguers els agrada això: