La campanya de MANS UNIDES

by

La setmana passada vaig acceptar de fer una conferència a petició de MANS UNIDES, una ONG catòlica que treballa per al desenvolupament al tercer món i ho fa sense distinció de races, de credos o de nacionalitats.

Se’m va proposar que parlés de l’objectiu que el Programa de les Nacions Unides per al Desenvelopament (PNUD) proposava per aquest any 2007: “Aconseguir un ensenyament primari universal per a l’any 2015”, que és el segon dels “Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni” que s’acordaren a la Cimera de Nova York de 2000, i foren signats per 189 estats.

No em vaig fer pregar perquè crec en la feina de MANS UNIDES i vaig considerar que era una bona ocasió per estudiar la dura problemàtica que implica l’objectiu proposat per aquest any 2007.

Com sol succeir en aquests casos, si bé és cert que vaig acabar fent la conferència, també ho és que el que jo he rebut d’aquestes hores d’estudi és molt més del que finalment he pogut donar. He conegut una realitat que desconeixia, hi he reflexionat i penso que d’alguna manera m’ha enriquit, perquè tinc la impressió que alguna cosa ha canviat en mi.

Des de la nostra realitat occidental ens costa de fer-nos una idea de com n’és de desigual la sort dels uns i dels altres, de com ens hem repartit el món d’una manera del tot injusta, i de com la petita part rica d’aquest viu, no sols d’esquena, sinó sobre l’esquena dels altres.

A molta gent, la conferència no li dirà res de nou, però potser que algú l’ajudi a conscienciejar-se d’una realitat que necessàriament hauria d’interessar-nos primer i de colpir-nos després. D’ací que si us interessa, la podeu trobar només prement sobre el seu títol, que és aquest: “El repte d’assolir l’ensenyament primari universal”.


A %d bloguers els agrada això: