La mort de Saddam vista per The New York Times

by

No he tingut la curiositat morbosa d’entrar a internet per veure el vídeo de la mort de Saddam Hussein, però sostinc el que ja vaig mantenir els dies que s’inicià el judici: que no ens trobàvem davant una justícia neutral i que el veredicte estava previst des del principi. De tota manera, m’interessa que els meus lectors coneguin l’opinió d’un diari influent, com The New York Times sobre aquesta mateixa qüestió. Deia en una editorial el passat 4.01.07:

Saddam Hussein no mereix la compassió de ningú. Però qualsevol persona que hagi vist la filmació del mòbil, del seu penjament, pot testimoniar que la seva execució té molt poc de desapassionada justícia. El dictador condemnat semblava haver estat lliurat per Estats Units, que el custodiava militarment, a les mans d’una multitud xiïta, àvida de linxament. Per a l’Administració Bush, que insisteix que va anar a guerrejar a L’Iraq per implantar la democràcia i la justícia, aquestes imatges globalment vistes són una vergonya. Desafortunadament, culparan a tots els nord-americans que els iraquians estiguin en una posició de major sofriment.

El controvertit episodi de l’execució demostra que el primer ministre iraquià AL Maliki es troba probablement impossibilitat d’aconseguir el govern d’unitat nacional que Washington exigeix i que l’Iraq necessita desesperadament. El president Bush prepara el seu últim pla per a l’Iraq amb un èxit incert. Avui, l’Iraq es troba mancat d’un exèrcit capaç de plantar cara a la situació, i d’una justícia que garanteixi la conveniència política, la seguretat i l’Estat de dret. La majoria dels nord-americans considera que el govern de Saddam Hussein va dur una maledicció mortífera i un sofriment incalculable al poble iraquià. Hussein ara és a la seva tomba, però la forma indignant de la seva mort imita deliberadament els seus propis mètodes depravats, i assegura que la seva crueltat sobreviurà.


%d bloggers like this: