Les bombes a Barajas

by

Unes hores després que Rodríguez Zapatero comparegués en roda de premsa i ens mostrés el costat més optimista del dit procés de negociació, assegurant-nos que avui vivim millor (pel que fa al terrorisme) de com vivíem fa un any i que, d’aquí a un any, viurem encara millor del que vivim ara, ETA posava unes bombes a l’aeroport internacional de Barajas, a Madrid, l’aeroport més concorregut d’Espanya.

Al president del PP, Mariano Rajoy, li ha mancat temps per recordar a Rodríguez Zapatero la necessitat de trencar qualsevol negociació amb ETA, això mentre el Govern Basc s’esmerçava a dir que no podia creure que aquestes bombes malmetessin el procés de pau i que ERC manifestés la seva confiança que això no significaria el final de la treva.

Posicions, doncs, ben diverses davant un fet incontestable: que ETA no entén altre llenguatge que el de les armes i el de l’extorsió, únic que, sense donar-li cap rèdit polític, la manté, però, viva a les pàgines dels diaris.

Jo, com que sempre he cregut que al terrorisme que té un suport polític i popular important no se’l pot vèncer només per la força de les armes, he mantingut l’opinió que el diàleg polític era necessari, i continuo creient que val la pena seguir sofrint per aconseguir la pau. Ara bé, reconec que a aquests professionals del xantatge i de la bomba se’ls farà difícil deixar de banda la funció per a la qual van créixer i van ser formats. La pau, si un dia arriba, no arribarà només per la força de les armes, vindrà quan els centenars de milers de bascos que donen suport (directe o indirecte) al terrorisme es convencin que no es pot aconseguir una finalitat lícita per mitjans immorals. Si entre tots aconseguim que entenguin això, la pau serà possible. D’altra manera, l’acció policial serà sempre insuficient i els processos de pau esdevindran un esforç inútil.

Això no obstant, vull seguir confiant…


%d bloggers like this: