Hugo Chávez ha guanyat

by

Si realment creiem en la democràcia com a sistema, no podem deixar de llegir la voluntat del poble veneçolà. Vint punts llargs de diferència ho diuen tot: Hugo Chávez, aquest particular president que ha fet del socialisme populista una eina amb la que pretén no sols governar el seu país, sinó també crear una marca –la “revolución bolivariana”- que es pugi exportar a tot sud-amèrica, ha sortit vencedor.

El pas següent és modificar la constitució per tal de fer possible la seva reelecció ad infinitum, i potser que ho aconsegueixi sense problemes mentre el preu del petroli assoleixi unes cotes tan altes com les actuals, que li permeten dur a terme una important distribució del pressupost entre la gent humil.

Chávez representa un estil de fer política que no sols no m’agrada sinó que em repugna, però cal reconèixer que, a diferència dels seus antecessors, viu una particular situació de bonança que no ha aprofitat per enriquir-se (de moment no se li han adjudicat robatoris, com a tants altres mandataris, no necessàriament dictadors), sinó per actuar en favor de capes populars molt desfavorides, que són les que li donen un suport incondicional.

Mentre segueixin entrant diners en gran quantitat, Chávez no tindrà problemes. Aquests vindran quan no pugui dur a terme una política de repartiment dels guanys. Potser aleshores es veurà que no basta un llenguatge demagògic per conduir el país. Però el principal problema de Veneçuela no és Hugo Chávez, és el seguici de presidents corruptes que havia tingut fins l’arribada d’aquest exmilitar colpista que sembla que hagi abraçat la democràcia formal i que, de moment, governa el país amb el suport incondicional i lliure d’una gran majoria dels seus compatriotes.

Anuncis

%d bloggers like this: