Rip a l’Impost sobre les Successions

by

Sembla que hi hagi acord entre tots els presidents de l’àrea conservadora de fer desaparèixer un dels impostos directes amb més tradició: el que recau sobre les successions. La primera en eliminar-lo fou la presidenta de Madrid, senyora Aguirre. A partir del mes de gener de 2007, també a les Balears desapareixerà (o gairebé) aquest impost. La meva sorpresa, però, radica en el titular de La Vanguardia de despús-ahir, on, tot referint-se al discurs de presa de possessió de Montilla, deia –i ho deia a quatre columnes com a gran notícia: “Montilla rebajará al mínimo el impuesto sobre sucesiones”. I afegia: “La decisión será la primera medida económica importante del nuevo govern.”

Jo sempre he cregut que aquest impost era bastant injust quan s’aplicava entre cònjuges i potser també de pares a fills (i només fins a una certa quantitat, a partir de la qual penso que sí hauria d’aplicar-se), però no entenc que l’Estat deixi perdre’l d’una manera gairebé total.

De tota manera, la cosa té trampa, perquè normalment els governs autonòmics primer han apujat l’impost d’actes jurídics documentats. A les Balears, del 0’5% hem passat a l’1%, amb la qual cosa s’han duplicat els ingressos per aquest impost indirecte que, avui dia, amb l’auge dels actes jurídics documentats (per exemple, les hipoteques) ha assolit una importància recaptatòria molt gran.

De tota manera si no és ja la dreta, sinó també l’esquerra del país la qui creu que aquest impost és sobrer, possiblement els polítics deuen tenir raó, encara que jo no els acabi d’entendre.


A %d bloguers els agrada això: