La rectificació

by

Mentre Artur Mas promet el cel a la terra a les famílies catalanes si guanya les eleccions, i mentre José Montilla assegurava ahir que arrancaria de franc la dentadura de tots els joves de Catalunya i ens recordava que les promeses del seu rival no eren creïbles del tot perquè “no es poden baixar els impostos i augmentar els serveis”, i ho deia davant un auditori privilegiat d’empresaris i polítics a Madrid, entre els quals hi havia el nunci del Vaticà a Espanya, monsenyor Manuel Monteiro de Castro, a Barcelona es presentava un llibre d’assaig polític escrit per sis autors, “La rectificació” (Destino), amb la voluntat de plantejar canvis de fons en el catalanisme. “La política catalana necessita una rectificació després de la discutible experiència de govern dels últims mil dies, una rectificació basada en una dialèctica més sincera amb la realitat” és la conclusió a què arriben els sis autors de l’obra, el director adjunt d’El País, Lluís Bassets; el politòleg i lingüista Albert Branchadell; l’historiador Josep Maria Fradera; el sotsdirector i delegat a Madrid de La Vanguardia ,Enric Juliana; l’escriptor i articulista de La Vanguardia Antoni Puigverd, i el filòsof Ferran Sáez Mateu.

“La rectificació” consta de sis assaigs en els quals cada autor aborda la premissa central de manera diferent i, en ocasions, fins i tot divergent. La idea comuna sembla que apunta vers un objectiu: que el catalanisme, que no ha variat malgrat els profunds canvis històrics esdevinguts des que es va formular, necessita una mà de pintura. Per això, els seus autors reclamen un canvi d’actituds polítiques que no han variat des de principis del segle XX.

Per poc interès que sentim per la política en general, i per la catalana en particular, el llibre a què faig referència haurà d’entrar aviat a les nostres biblioteques.


%d bloggers like this: