Suïssa es tanca encara més

by

Cada dia que passa les societats riques tenen por a veure’s desbordades per persones que els vinguin de fora, a no ser per a fer feines que els de casa no volen fer. I així i tot tenen por. El cas més flagrant és el de Suïssa que, en un referèndum celebrat el passat diumenge, va veure com un 68% de ciutadans votava a favor de l’aplicació de lleis més restrictives en matèria d’immigració i dret d’asil. Malgrat l’oposició dels partits d’esquerra, les organitzacions de defensa de drets humans i de l’Església, la població de Suïssa va votar majoritàriament en favor del projecte governamental per a regular les condicions d’accés al país, tant per als immigrants com per a qui sol·liciten dret d’asil, restringint la legislació que s’aplicava fins a ara.

Segons ens explicava ahir La Vanguardia, la nova llei sobre el dret d’asil preveu el rebuig sense examen de les persones desproveïdes de documents d’identitat. Així mateix, suprimeix les ajudes socials en favor dels sol·licitants de dret d’asil i les reemplaça per una simple “ajuda d’urgència” de 960 francs suïssos al mes (604 euros), quantitat considerada el mínim vital per les associacions de drets humans. Les autoritats també podran detenir durant 18 mesos, enfront dels nou actuals, a qui intenti aconseguir l’asil polític una vegada ja se li ha denegat. La llei sobre immigració afectarà als estrangers que no provinguin ni de la Unió Europea ni de Liechtenstein, Islàndia i Noruega, als quals se’ls prohibeix l’entrada sense un contracte de treball. Qui sol·liciti la seva entrada a Suïssa haurà de demostrar la seva qualificació professional i que no s’ha trobat a cap treballador suís o europeu per a ocupar aquest lloc.

No és estrany que, amb aquesta decisió majoritària tan poc generosa amb els immigrants, el portaveu de l’Alt Comissionat de l’ONU per als refugiats (Acnur), William Spindler, vagi criticar la decisió suïssa. “Ens sentim decebuts, més encara si tenim present que les demandes d’asil a Suïssa estan en el seu nivell més baix dels últims 20 anys. Suïssa ha adoptat una de les legislacions més restrictives a Europa i altres països podrien seguir-la”, va dir.

I d’acord amb la informació del diari barceloní que he citat, l’Organització Internacional per a les Migracions va qualificar la nova llei de “antiquada” i va estimar que la distinció dels estrangers entre europeus i no europeus “és artificial en el context d’una economia globalitzada”.


A %d bloguers els agrada això: