El retorn de Jospin

by

“Je ne vous ai pas abandonnés”, ha dit Lionel Jospen a centenars de militants de les joventuts socialistes que es van reunir a la Rochelle, el 26 d’agost. Així s’expressava per primer cop després de la severa derrota del 21 d’abril de 2002. L’antic primer ministre estava emocionat.

Foto de Jospin publicada per Le Monde“Jo he pensat que si prenia sobre meu finalment, simbòlicament, psíquicament i tristament el xoc d’aquella derrota, aleshores potser les vostres possibilitats de triomf en la batalla legislativa que ha de venir i no s’afeblirien”, justificà l’exprimer ministre..

Lionel Jospin no ha desvelat el dubte sobre la seva eventual candidatura el 2007. En el seu discurs, seguit de preguntes i de respostes, ell es va proposar defensar el seu balanç, i especialment el de l’esquerra plural. I ha recomanat als socialistes de fer un una “pinya” per a l’elecció de 2007.

Pel que fa a la seva companya de partit, Ségolène Royal, que totes les enquestes assenyalen com a la favorita per a la candidatura socialista, ha dit una cosa força interessant: “Són les idees les que han de dur el partit endavant”.

No volia dir amb això que la senyora Royal no tingui idees, però sembla que per damunt de tot, és la seva “charme” allò que l’ha situada en un lloc tan privilegiat. I el vell hugonot que és Jospin, reclama alguna cosa més: “les tuyaux ne donnent pas le contenu”, frase que, d’una manera laxa podríem traduir per: “els conductes no impliquen el contingut”. En definitiva, que no basta Internet, que no basta sortir per televisió, el que vertaderament importa són les idees, allò que el polític diu, allò que comunica, no la facilitat de comunicació.


%d bloggers like this: