Més sobre Günter Grass

by

El meu comentari sobre Günter Grass va motivar el següent correu que publico íntegrament, no sols perquè es mostra favorable a la meva opinió, en línies generals, sinó perquè afegeix alguns precisions més sobre la matèria que em semblen interessants de fer conèixer als meus lectors. Diu:

Hola,

Només volia dir-li que estic d’acord amb bona part del que diu al seu post sobre Günter Grass, sobretot amb la darrera, en què explícitament diu que no fa costat a tots aquells que ara semblen aprofitar l’avinentesa per fer llenya de l’arbre caigut. Les crítiques li han vingut fins i tot de part de l’electricista – president polonès Walesa, qui li demana que torni els premis rebuts.

Es poden llegir a la xarxa alguns dels articles que, dins l’àmbit nacional, han publicat alguns pensadors (no estic molt segur que entrin en la categoria d’intel·lectuals a la que vostè feia referència fa un parell de mesos). Entre d’ells a mi m’ha cridat l’atenció un text de José Manuel de Prada a ABC del qual em sobta la sentència final, ben plena de llocs comuns:

“Grass viajó al corazón de las tinieblas; y durante sesenta años nos lo ha ocultado. La impostura siempre ha sido el género literario predilecto de ciertos santones de la izquierda”

Ara sembla que la cosa important en relació a un escriptor com Grass no és què escriu, ni com, sinó la seva filiació política ( la d’abans i la del moment actual, si és que són distintes). Sembla, ara per ara, que en aquest país i en aquest temps arribam a la crispació i a les maneres estretes tan bon punt com algú pipelleja…


%d bloggers like this: