La tensa realitat de Palestina

by

Les tensions entre forces de Fatah, lleials al president Mahmoud Abbas, i els militants del moviment rival islamista de Hamas són cada cop són més fortes. Dissabte passat, el cap dels serveis secrets palestins a Gaza, fidel al president palestí, fou objecte d’un atemptat. Una bomba col·locada en el seu ascensor privat el va ferir greument, matà el seu escorta i vuit persones resultaren ferides.

Dins aquest clima de terror i gairebé de guerra civil es fa molt difícil predir quin serà el futur immediat. Tanmateix Israel intenta arribar a acords de col·laboració amb Abbas, però es nega a parlar amb els homes de Hamas que (com la Unió Europea) considera terroristes.

En el marc d’aquesta situació que no sé si qualificar de dramàtica o de surrealista (potser els dos adjectius li són aplicables) el president de l’Autoritat palestina s’ha reunit amb la cap de la diplomàcia israeliana, Tzipi Livni, la qual ha anunciat el desbloqueig de fons per ajudar a la població un cop Mahmoud Abbas li ha promès (penso que és prometre molt) que no hi ha perill de guerra civil entre palestins.

Israel, doncs, es compromet econòmicament amb el poble palestí, però es nega a parlar amb Hamas. “Nosaltres volem ajudar el poble palestí i no castigar-lo pel fet d’haver votat Hamas. Aquesta és la millor manera d’ajudar-lo econòmicament i humanitàriament”, ha declarat Tzipi Livni a la sortida de la cimera amb Abbas. I ha afegit que “Es tracta d’un desafiament força complicat”.

Aquest encontre de més d’una hora, que es va fer amb la presència del vice-primer ministre israelià Shimon Peres, és el primer que s’ha tingut a aquest alt nivell després de la victòria dels islamistes de Hamas el passat mes de gener. Concretament, el govern israelià desbloquejarà 50 milions de shekels (11 milions de dòlars) per finançar la compra de medicaments i de material mèdic destinats a Palestina.

Tot i la fragilitat de la situació, cal reconèixer l’esforç dels uns i dels altres. Tanmateix, la radical posició de Hamas és una espasa de Damocles que penja damunt la realitat palestina.


A %d bloguers els agrada això: