Itàlia

by

Les dificultats que han tingut els parlamentaris italians electes per elegir president de la Cambra de Diputats i del Senat demostra com li serà de difícil a Prodi dirigir la política durant els propers temps.

A la cambra baixa, Bertinotti fou elegit a la quarta votació, que només exigia majoria simple, ja que a les tres anteriors es demanava majoria de dos terços dels diputats. Pel que fa al Senat, l’espectacle de votacions va ser penós. Crits, algun senador de la meva edat o major que feia butifarra a la presidència des del seu escó, anul·lació de vots pel fet que a la papereta s’havia escrit Francesco Marini enlloc de Franco Marini, i d’altres irregularitats auguren un difícil govern, ja que la majoria del centre-esquerra al senat és de només dos vots i La Unió que presideix Prodi no és, ni de prop, una coalició homogènia.

A tot això hem d’afegir-hi un nou problema, ja que el president Ciampi (el cap de l’Estat italià) acaba el seu mandat el dia 18 de maig, i ha anunciat que pensa dimitir abans perquè l’acció de designar la persona que ha de formar govern l’exerceixi ja el seu successor. Jo dubto que ho faci, això, perquè implicaria allargar la cançó moltes setmanes, i més si tenim en compte que l’elecció de president (que a Itàlia és de segon grau i correspon, doncs, a les cambres) pot també estar revestida de força problemes i entrebancs.

Val a dir, però, que els italians hi estan fets, a aquesta mena de situacions. Algú ha dit que Itàlia sobreviu a pesar del Govern. I si això és veritat (que ho pot ser), tampoc no ens n’hem de preocupar massa.


A %d bloguers els agrada això: