La difícil situació de Palestina

by

Després que la Unió Europea decidís de congelar els ajuts al nou govern de Palestina fins que Hamas renunciï a la seva decisió de no reconèixer Israel, la situació s’està fent insuportable. Fins i tot el president Mahmoud Abbas (que no es pot veure amb els dirigents de Hamas) ha declarat a France-Press que “la situació esdevé explosiva en els territoris palestins en un context de fragilitat extrema i de bloqueig econòmic.” Abbas parla també de penúries en els hospitals del costat de Gaza i subratlla que la decisió europea és, al seu entendre “una mesura de represàlia”.

Uns dies abans, a Helsinki, Abbas va demanar a la Unió Europea de prosseguir el seu ajut, perquè “sense fons no pensa que ells (els palestins) siguin capaços de sobreviure”. “Això –ha afegit- seria una catàstrofe social i econòmica.”

Ja a França, ha obtingut un cert suport de Chirac, el qual ha manifestat que és partidari de mantenir l’ajut “per raons humanitàries i de justícia.”

No sé com s’acabarà resolent aquesta qüestió. Tanmateix, tot i la radicalitat de Hamas contra els israelians (que qualifiquen sempre de sionistes), cal apuntar un petit bri d’esperança en el fet que el govern de Palestina estudiï la possibilitat d’adoptar el “pla Abdallah”, que és un pla de pau que vint-i-dos països àrabs van aprovar el mes de març de 2002, a la cimera de Beirut. Aquest pla preveu la normalització de les relacions amb Israel a canvi d’una retirada total dels territoris ocupats de 1967 ençà, i de l’establiment d’un Estat palestí amb fronteres reconegudes internacionalment.

Val a dir que, aleshores, aquest pla fou rebutjat per Sharon. La pregunta és si continua essent inacceptable pel nou govern de coalició que presideix Ehud Olmert.


A %d bloguers els agrada això: