Els missatges subrepticis

by

Primer fou el Rei qui, subreptíciament però també inequívocament invocà el perill que, segons ell, gravita sobre Espanya. Uns dies després fou el cap de les Forces Armades qui, també de manera indirecta, evocà aquest perill. El passat divendres, a l’acte de lliurament dels premis “Príncipe de Asturias” fou el príncep que digué això:

“Preservar y acrecentar ese immenso e irrenunciable patrimonio (es referia a l’Espanya presidida per la Constitució de 1978) constituye una responsabilidad histórica de las generaciones actuales y venideras, en definitiva una responsabilidad de todos. (…) La Corona, desde la proclamación de su majestad el Rey, promovió la devolución de la soberanía nacional al pueblo español y el pacto constitucional. Como heredero de la Corona estoy firmemente comprometido con ese proyecto de convivencia al servicio de España. Así, contando con el impulso integrador de la Corona, la Constitución nos ofrece el marco más sólido, así como los principios y valores para poder acometer con éxito el futuro de España, de forma unida, solidaria y respetuosa con la riqueza de nuestra pluralidad y diversidad territorial.”

Final del missatge.

No es tracta de dir si jo estic o no d’acord amb aquestes paraules. És que des d’instàncies que haurien de ser neutrals –el Rei, el cap de l’Exèrcit i el Príncep- s’està afavorint indirectament (o potser hauria de dir directíssimament) en un debat que, en principi, hauria de ser lliure. Perquè tot creient en la Constitució i en el Pacte constitucional, això no implica necessàriament que hàgim de conformar-nos amb l’actual estat de coses. I molt em temo que el debat no serà lliure si seguim el camí encetat. De continuar per aquesta via, potser no li hauria fet falta al PP gastar-se el mig milió d’euros que ha decidit gastar en una campanya contra l’aprovació –en els termes que vol Catalunya- del seu Estatut, encara que oficialment es tracti d’una campanya a favor de la Constitució.


A %d bloguers els agrada això: