Frau de llei

by

Els juristes diem que s’ha actuat en frau de llei quan, emparant-se en una norma vigent, s’aconsegueixen resultats prohibits o no desitjats per aquesta norma. Doncs bé, aquesta definició ve a tomb a conseqüència dels arguments que el PP ha utilitzat a la Mesa del Congrés dels Diputats per a no admetre a tràmit la proposta d’Estatut de Catalunya aprovada pel Parlament català.

De veritat que no puc entendre que juristes drets i condrets com té el PP addueixin aquests arguments al·legant que allò que es pretén amb l’aprovació de l’Estatut és una reforma de la Constitució (reforma que, de dur-se a terme d’aquesta manera, s’hauria fet en clar frau de llei, evidentment!).

Res, però, més absurd. L’etapa que hem viscut fins ara en el tràmit de l’Estatut de Catalunya s’ha fet tota ella d’acord amb els preceptes constitucionals. Ningú no s’ha apartat un bri de la norma. Una altra cosa molt diferent és que el text que ara se sotmet al Congrés pugui contenir preceptes inconstitucionals. Això és possible i fins i tot probable. I el paper de les Corts espanyoles, cas que adverteixi la inconstitucionalitat d’alguns articles, és d’adaptar-los a la Constitució o bé de refusar-los i, finalment, decidir si aprova o refusa el projecte d’Estatut.

En aquest tràmit parlamentari no es mourà una sola lletra de la Constitució. I si es donés el cas que les Corts actuessin de mala fe o amb ignorància, i aprovessin un Estatut que contingués preceptes inconstitucionals, tampoc no s’hauria alterat la constitució, sinó que, davant una actuació –aleshores sí feta en frau de llei- el PP podria –i deuria- interposar un recurs davant del Tribunal Constitucional, única i definitiva instància que pot dir si un text s’ajusta o no a la Carta magna.

No desvirtuem, doncs, les coses. Deixem que el parlament espanyol faci la seva feina i actuï d’acord amb el reglament i sempre tenint present el text constitucional. I suposo que així ho farà. És el seu deure.

Recórrer en empara al Tribunal Constitucional contra la decisió de la Mesa d’acceptar l’Estatut a tràmit és un disbarat. I si el PP ho fa, no dubto que el Tribunal desestimarà l’empara sol·licitada.


A %d bloguers els agrada això: