Desacord sobre la constitució iraquiana

by

Tot i que el passat dilluns, dia 22, el projecte de constitució iraquiana es va presentar al parlament, això no implica que hi hagi un acord global sobre el text. Encara més, el desacord (bàsicament dels sunnites) és clar i amenaça la seva aprovació definitiva.

Els punts de desacord entre xiïtes, sunnites i kurds radica en el grau de federalisme, en el paper de l’islam en la jerarquia de normes i en el repartiment dels recursos petrolífers.

Els sunnites no accepten de cap manera el federalisme que reclamen els kurds i una part dels xiïtes i temen que l’Estat perdi el control dels recursos petrolífers del nord kurd i del sud xiïta. I la delegació kurda, que es mostra favorable a la laïcitat estatal, no accepta de cap manera l’acord a què havien arribat xiïtes i sunnites per fer de l’islam la “font principal” del dret.

Amb aquest panorama és difícil mostrar-se optimista.


A %d bloguers els agrada això: