Diverses opinions sobre el xec britànic

by

La polèmica llençada per Jacques Chirac sobre xec britànic ha fet que la qüestió fos tractada a la majoria de diaris del Regne Unit. Les seves opinions són interessants. Vegem-ne algunes de principals:

Segons el Guardian, “repensar el pressupost comunitari és una necessitat estratègica i el xec britànic pot formar part d’aquestes negociacions. Malauradament, aquesta refundició no està pas a l’ordre del dia. Avui, el que preval és l’oportunisme: Alguns exigeixen la negociació d’una part d’aquest pressupost tot negant-se, però, a tocar-ne d’altres i, especialment, la política agrícola comunitària”. Doncs bé, focalitzar-ho tot en la reducció del xec és injust. D’entrada –precisa aquest diari d’esquerres- “si és cert que l’economia britànica ha crescut un 23% entre 1984 (any que va pactar-se el xec) i avui, a la vegada que les economies francesa i alemanya s’ha estancat, ¿a qui ha de culpar-se?”. I afegeix que no es pot castigar la Gran Bretanya pel fet que les coses li vagin bé. “Londres –diu-, sense el xec contribuiria quinze vegades més que França al pressupost de l’UE”. D’ací que la millor manera de reformar les finances de la Unió seria, en opinió d’aquest diari, reconsiderar completament les subvencions agrícoles “que acaparen el 44% de la riquesa europea”.

Per la seva banda, The Independent recorda que les subvencions agrícoles “costen una desena d’euros per any a cada família europea” i que “aquestes perjudiquen directament els agricultors dels països més pobres del planeta.

Ningú, però, com l’euròfob Scotsman troba penosa aquesta polèmica entre París i Londres. “Tony Blair –diu en to de befa- no està en condicions de donar lliçons als francesos. Com a mínim, aquesta darrers han convocat un referèndum per dir el que pensen d’Europa. Els britànics, però, no ho han fet pas.” De tota manera, per aquest diari escocès, el xec britànic ha de formar part d’una negociació més global. “És essencial –diu- per als europeus que aquests assumptes siguin tractats seriosament, i no com ha fet en aquesta comèdia bufa a la què hem assistit de fa unes setmanes”.

El Daily Telegraph, per la seva banda, veu clarament l’ombra d’un complot en aquesta febre europeista contra el xec britànic. “Es tracta ni més ni menys de desviar l’atenció dels mitjans de comunicació i dels ciutadans. Tot fixant-la sobre els nostres 5 mil milions d’euros del xec, s’intenta camuflar la lenta resurrecció d’una Constitució europea que han refusat els electors francesos i holandesos. Mentre que tots els comentaristes escriuen “sobre el fracàs de Jacques Chirac, aquests obliden que els caps d’Estat han exigit de prosseguir el procés de ratificació. Com a prova d’això tenim el referèndum luxemburguès que es manté.” Aquest diari euròfob denuncia també “el menyspreu que tenen els euròcrates pels diferents pobles” i recomana als caps d’Estat que “renacionalitzin les polítiques de què s’ha fet càrrec Brussel·les”.


A %d bloguers els agrada això: