França i Anglaterra: Seguim la comparació

by

Un lector, una mica sorprès per la meva crítica a França, atesa la meva proverbial francofília, em demana que justifiqui amb dades les meves afirmacions. Res no és més fàcil a partir de les darreres estadístiques que he pogut comparar:

-Part de la població que jutja bona la situació econòmica: Anglaterra 58%, França 28%.

-P.I.B. per habitant: Anglaterra 29.010€, França 27.180€ (en paritat de poder de compra).

-Persones que viuen per sota del llindar de la pobresa: Anglaterra 17%, França 15% (En això, doncs, França porta un lleuger avantatge).

-Atur: Anglaterra 4,6%, França 10%.

Si bé, doncs, la dada referent a la pobresa és una mica més alta a Anglaterra, la sensació és que allí la indigència recula, mentre que augmenta a França. D’altra banda, segons The Guardian (diari que no és precisament conservador), Tony Blair ha desplaçat el centre de gravetat de la política vers l’esquerra, i el seu govern està invertint seriosament en els serveis públics.
El problema de Blair, però, quan aquest ha de ser avaluat per una opinió pública progressista avant la lettre, és la seva implicació decidida en la guerra de l’Iraq. D’ací que Jonathan Freedland, precisament a The Guardian, digui això: “De la mateixa manera que Suez esdevindrà sempre associat al nom d’Antony Eden, les generacions futures jutjaran Tony Blair i constataran que el seu nom resulta indissociable de l’Iraq. Potser no sigui aquesta l’herència que ell voldria haver deixat, però és la que sens dubte restarà associada al seu nom.”
Però aquest judici -tot i que és encertat- no modifica en res la meva afirmació que la situació econòmica, política i social es troba més sanejada a Anglaterra que a França. O així ho crec.


%d bloggers like this: