Arxivada la causa contra el Nacionalisme Basc

by

La decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha posat fi a un procés realment esperpèntic contra el lehendakari Ibarretxe i contra els dirigents socialistes Patxi López i Rodolfo Ares, i ho ha fet acudint a un “legalisme”: que “no existe acusación legítima para seguir el juicio oral por no tener esa condición en el procedimiento abreviado la que se formula únicamente por la acusación popular, como concurre en la presente causa”, segons es recull a l’article 782 de la Llei d’Enjudiciament Criminal. I la decisió s’ha pres amb un vot en contra, el del president, que creu que sí que és suficient l’acusació popular per dur endavant el procediment.

Més allà de posicions que no comparteixo, la del lehendakari en què destacava l’absurditat de considerar un delicte el fet de reunir-se amb dirigents de la il·legalitzada Batasuna per parlar de solucions polítiques al País Basc quan per aquells mateixos dies el govern de Rodríguez Zapatero negociava (suposo que a través d’intermediaris) amb la direcció d’ETA, no tenia cap sentit.

Això de banda, serà interessant de veure si s’acaba confirmant aquesta teoria, que ja es posà en marxa amb el cas contra el banquer Botín, segons la qual l’acusació popular no és suficient per endegar aquest tipus de procediments penals quan no va seguida de l’acusació pública. I dic que serà interessant perquè, si bé pot semblar que treu drets a la ciutadania, del que no hi ha dubte és que evita d’alguna manera la politització de la justícia. I en el cas que ens ocupa la cosa és evident. En aquest cas, el que pretenia la gent del Foro de Érmua no era tant d’acusar i de condemnar Ibarretxe com d’acusar i condemnar el Nacionalisme Basc i la seva política. I això no és un bon camí.

I si ens hem de felicitar de la decisió del Tribunal per la raó que acabo d’exposar, també ho hem de fer perquè amb la seva decisió ha evitat que aquest nacionalisme, representat per Ibarretxe, pogués continuar la via victimista que el judici li oferia i que ell pensava aprofitar fins al moll de l’os.


A %d bloguers els agrada això: