La despesa electoral

by

El diari oficial de l’estat francès (Journal officiel) del 27 de juliol publicava els comptes de la campanya per a l’elecció presidencial. Els dos candidats que van accedir al segon torn van fer les despeses següents: 21.031.891€ Nicolas Sarkozy i 20.712.943€ Ségolène Royal. Alhora publica les dades dels altres candidats, que també sumen molts milions d’euros, encara que menys, lògicament.

Davant aquestes xifres astronòmiques, el primer que cal de dir és que em sembla fantàstic que, un mes després de fetes les eleccions, els ciutadans puguin saber quina ha estat la despesa de cada candidat, però aquestes xifres també ens haurien de fer reflexionar sobre el cost de les campanyes.

És necessari fer tanta despesa? No podríem trobar un sistema que ajudés a disminuir aquest cost tan enorme de les campanyes electorals? Per què, a Espanya, es permet, per exemple, que cada candidatura pugui imprimir i repartir paperetes quan totes es poden trobar en els col·legis electorals?

Podrem alguna vegada saber els espanyols, al cap d’un mes, quina ha estat la despesa de cada partit espanyol que va concórrer a les eleccions?


A %d bloguers els agrada això: