Acotacions a la meva darrera lletra de batalla

by

Arran de la meva lletra de batalla de dijous passat, que –com totes les lletres de batalla- publico en paper en el diari Menorca, un lector em fa una sèrie de consideracions que penso que val la pena que també les coneguin els meus lectors:

Acabo de llegir el teu article. La veritat és que t’ha quedat molt bé, perquè és molt respectuós, es nota que no tens prejudicis en contra de la religió, i tractes molt bé
el tema. Ningú amb seny no s’hauria de sentir ferit.

Però et faré un petit comentari que crec que és més important del que sembla. Dius: “4. Que les dones hagin de parir amb el burka posat.” Empres la paraula “burka” que crec que no és l’adequada. El burka és la vestimenta femenina que s’empra sobretot a l’Afganistan i que cobreix tota la cara i el cos.

Aquests no s’empren ni a Menorca ni al nord d’Àfrica, d’on prové l’Islam menorquí. La paraula general és, en castellà Hiyab (suposo que en català hijab). Hijab és el codi de vestimenta que deriva de l’Alcorà. El burka és una de les tantes interpretacions.

Crec que és important no fer errors d’aquest tipus perquè et poden acusar de no conèixer l’Islam. Et diran que cap musulmana de Menorca no porta un burka. Un altre tema, llevat del vocabulari, és el del principi. Si una dóna tria lliurement (és que aquestes decisions es prenen lliurement?) de cobrir-se el cap en públic, per què no ha de poder
cobrir-lo en un hospital?

Se m’acuden moltes maneres de fer-ho, de fet, els cirurgians es cobreixen el cabell amb una mena de gorra de dutxa. De la mateixa manera ho fan els cuiners. No podria portar això una dona musulmana al cap durant el part?

No crec que una peça de roba així perjudiqués la seva salut ni el seu benestar. I regular aquest afer de manera adequada, em sembla al mateix nivell que regular el menjar halal o casher.

Una abraçada

Agraeixo molt aquesta aclariments. No més hi afegiré que jo vaig fer referència al burka perquè aquesta era la vestimenta de què parlava el manifest dels metges francesos a què feia referència. Certament que a Menorca no n’he vist cap atès que la immigració que tenim és bàsicament del Magrib.

Pel que fa al vel amb què es cobreixen els cabells, aquest no seria tampoc cap problema. Els metges francesos es queixen concretament del burka, perquè no poden tractar un malalt sense veure-li la cara. I tampoc no és higiènic parir amb roba de carrer posada. Era això.


%d bloggers like this: