Montilla no pot dir el que ha dit

by

Vaig escoltar amb atenció les declaracions que, fa quatre o cinc dies, va fer el president de la Generalitat, senyor Montilla, en una conferència que va pronunciar a Madrid. Val a dir que les vaig escoltar amb una gran perplexitat. Montilla, que és un home que té la virtut de no acalorar-se, de no fer escarafalls i d’actuar sempre amb moderació, va assegurar que, qualsevol que fos la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya, els catalans, unànimement, farien el que fos necessari perquè el contingut estatutari aprovat s’apliqués íntegrament.

Dit vulgarment, Montilla va proclamar que als catalans els importava un borrall allò que pogués acabar decidint sobre l’Estatut el Constitucional, entre altres coses perquè Catalunya havia aprovat democràticament el text estatutari: primer al parlament i després amb referèndum.

Qualsevulla que sigui l’opinió que ens mereixi el sistema constitucional espanyol i, independentment de quina sigui la nostra ideologia (podem ser fins i tot independentistes), el que no podem fer és jugar en un sistema que no acceptem. O s’accepten les regles o se les modifica o, si això no és possible, es deixa la taula de joc. El que no pot fer, però, un home com Montilla, que és secretari general d’un partit, el PSC, que es troba integrat o quasi-integrat en el PSOE i que ha estat membre del govern espanyol, és trencar les cartes i continuar participant en el joc.

Una actitud com aquesta la podria entendre en un home d’ERC, i fins potser en un home de CiU, encara que, vista la història d’aquest col·lectiu, val a dir que esdevindria ben rara una posició tan clarament rebel (recordeu que Jordi Pujol no era partidari de modificar l’Estatut). Però em sembla impresentable en un president socialista com Montilla que –no podria ser d’altra manera- ha de garantir –i es trobarà forçat a garantir- el compliment del sistema constitucional


A %d bloguers els agrada això: