Incògnita electoral a Mèxic: Guanyará López Obrador?

by

Avui diumenge, 71 milions d’electors mexicans elegiran un nou president, però també 500 diputats i 128 senadors. En aquest gran país, el president és elegit per sufragi universal directe a una sola volta i per majoria cada sis anys. Els diputats són elegits cada tres anys, 300 per sufragi universal i 200 per sufragi proporcional. L’any 2003, la composició de la Cambra era de 223 escons pel PRI (Partido Revolucionario Institucional), 148 pel PAN (Partido de Acción Nacional) i 97 pel PRD (Partido de la Revolución Democràtica). El Senat s’elegeix cada sis anys. A les eleccions de 2000 va quedar així: 60 escons el PRI, 46 el PAN, 15 el PRD) i 7 altres partits menors.

L’any 2000, el PAN, amb Vicente Fox va foragitar del poder el candidat del PRI, partit que l’havia ocupat sense excepció des de feia setanta anys. A aquestes eleccions es presenten tres candidats: Roberto Madrazo (PRI), Felipe Calderón (PAN) i Andrés Manuel López Calderón (PRD).

Pel que he pogut llegir, la campanya ha estat duríssima. Els conservadors del PAN i els institucionalistes (no sé com hauria de denominar els del PRI) han dirigit tots els seus dards contra López Obrador a qui han presentat com “un peligro para México”. Aconseguida, doncs, l’alternança fa sis anys, el que tothom es demana avui és si Mèxic virarà o no a l’esquerra o continuarà vivint com fins ara a l’ombra dels Estats Units. 71 milions d’electors ho decidiran avui. Tot i que les enquestes donen una lleugera majoria al candidat d’esquerres, el resultat es mostra difícil de predir en aquest país on les condicions de vida són de pena per a la majoria dels seus habitants i on 17 milions de persones viuen dins l’extrema pobresa.


%d bloggers like this: