La ressaca

by

L’endemà del referèndum tothom ha sortit guanyador, quan el més probable és que no hi hagi sortit ningú, si més no plenament: els defensors del “sí” perquè, tot i obtenir una victòria indiscutible, no han estat capaços de motivar suficientment un electorat, que majoritàriament ha preferit passar de la consulta; i els partidaris del “no” perquè, si bé la seva opció ha tingut ben poc èxit (només un de cada cinc catalans l’ha recolzada), disfressen aquest resultat tot referint-se a la poca participació.

Dels uns i dels altres he sentit frases criticables, cap però com la de Rajoy que considera deslegitimat el referèndum, avaluació que li permet de demanar que l’Estatut mai no es converteixi en llei.

És increïble que un home de dret pugui dir aquestes bestieses, o que, en una operació de naturalesa impossible, sumi les abstencions amb el “no”. Les abstencions poden fer-nos reflexionar, però mai no poden sumar-se a cap de les opcions en litigi. Els abstencionistes no compten i, en tot cas, són persones condemnades a acceptar el resultat guanyador.

D’altra banda, és ben galdós això de dir que el referèndum no val perquè ha votat només el 49 per cent de ciutadans. Al que va tenir lloc a Galícia l’any 1979, amb prou feines hi va anar a votar el 30 per cent de la població censada, i mai (que jo sàpiga) cap dirigent del PP ha dit que els governs populars que han governat durant més de vint anys estaven mancats de legitimació.

De tota manera, no penseu que s’ha acabat el calvari. Ara vindrà el recurs davant del Tribunal Constitucional. La creuada de Rajoy continua.

Els qui probablement causaran menys problemes seran els d’Esquerra Republicana, companys del PP en la defensa del “no” (per altres raons, evidentment!). Posats, però, a dir bestieses, considereu aquesta frase de l’inefable Carod feta en una entrevista per la cadena SER dos dies abans de la consulta: “és important –va dir- que la gent voti amb el cap, i no només amb el cor. I sobretot, amb la butxaca”

Una filosofia fantàstica la d’en Carod! Amb catalanistes com ell, els enemics sobren.


%d bloggers like this: