ENDESA, una victòria pírrica

by

La decisió del Tribunal Suprem de suspendre cautelarment l’OPA de Gas Natural (i també la d’E.ON!) a ENDESA ha fet dir a Rajoy que algú del Govern hauria de dimitir.

Bé, potser sí que Montilla s’hauria de sentir desautoritzat per una decisió que no afecta (encara) el fons de l’acord del Govern espanyol (però que d’alguna manera el qüestiona) i que només en paralitza els efectes de la disposició governamental fins que s’hagi pronunciat definitivament sobre la qüestió.

Però molt em temo que aquesta decisió del Tribunal Suprem no aporta res als fets actuals, ja que l’OPA estava paralitzada per una decisió d’una jutgessa mercantil de Madrid que, per a garantir els efectes de la paralització, va demanar que ENDESA diposités mil milions d’euros de fiança. Doncs bé, ara, el Tribunal Suprem, per a seguir endavant el plet, que resoldrà en un temps no inferior a vuit mesos, demana que l’elèctrica en dipositi mil milions més.

En definitiva, que el plet contra l’OPA de la catalana Gas Natural ha costat, de moment, dos dipòsits de mil milions d’euros a ENDESA i ha comportat també, i alhora, la paralització de la compra de la companyia per l’alemanya E.ON que, curiosament, els dirigents de l’elèctrica espanyola veien amb força més bons ulls que la compra per la gasística catalana.

Com acabarà el sainet? No ho sé. Penso, però, que, de moment, els principals perjudicats per les decisions que ha pres la directiva d’ENDESA seran els accionistes de l’elèctrica, que hauran vist com les seves accions baixen de valor en perdre la perspectiva d’una OPA sucosa (la d’E.ON) i que, a més, hauran hagut d’afrontar el dipòsit de dos mil milions d’euros per a paralitzar momentàniament les OPAS en marxa, fet aquest que no pensi que sigui menyspreable pels comptes de l’empresa.


A %d bloguers els agrada això: