El debat al si del PS francès

by

Segueixen les querelles al si del PS francès. Le Figaro duia ahir una entrevista amb Bernard Kouchner, antic ministre de sanitat i fundador de “Metges sense fronteres”, de la qual vull destacar algunes frases:

-Com reactivaríeu la idea d’Europa? Respon Kouchner: Per reactivar Europa cal primer reactivar França. Discutim cosa per cosa, sector per sector i acabarem desembocant a Europa. L’única perspectiva oferta pels demagogs del “no” fou de replegar-nos damunt nosaltres mateixos. Visca la línia Maginot! El gran missatge de la darrera campanya va ser el de fer creure als més dèbils que el “no” els era més favorable.

-Compartiu el punt de vista de Rocard, que evoca la creació d’un nou partit si la línia de Fabius i de Mélenchon s’imposa en el proper congrés? Respon Kouchner: Jo aprovo la idea llançada per Michel Rocard d’enfrontar-nos als pseudomarxistes i a llurs esgotades utopies. Cal arriscar una escissió al si del PS. Doncs sí, ja ha passat el temps de les reconciliacions de cara a la galeria. És a dir que cal no ser sords al que han expressat els electors, la majoria dels quals tenien vertaders interrogants. Amb ells caldrà discutir, però no amb els qui els han enganyat. On és el projecte de canvi? On són els avançats?

-Per a l’antic primer ministre [Fabius], les dues línies que s’enfronten en el PS són antinòmiques. Respon Kouchner: És millor admetre el desacord abans que mentir respecte d’una falsa síntesi. França travessa una fase molt difícil perquè nosaltres li infligim falsos pretexts. Jo penso amb els jubilats, amb la seguretat social, per exemple. No podem actuar com si no tinguéssim dèficits immensos i deutes cada cop més pesats.

La sinceritat pot ser un mal acompanyat per a guanyar eleccions, però és una garantia per a fer les coses bé.


A %d bloguers els agrada això: