Més sobre la proposta d’eliminar el Consell de Mallorca

by

Dues persones m’han demanat per escrit si no seria millor deixar vius els tres consells i eliminar (o deixar sota mínims) l’estructura del govern de la CAIB, si és que volem transformar i abaratir la nostra administració.

També jo havia avaluat aquesta idea, però crec que té tres problemes greus: Un, que només les Comunitats autònomes tenen competències legislatives (i legislar és bàsic per governar de veritat); dos, perquè només d’un Parlament democràtic neix un govern amb plena legitimitat per governar, i aquest ha d’existir per força; i tres, perquè només eliminant l’òrgan s’assegura la seva absoluta economització (de fet, es van traspassar les competències de l’Estat a les CCAA i l’estructura d’aquell continua essent exactament la mateixa, si no és encara més gran que fa 30 anys. I el mateix succeiria amb el govern de la CAIB.

Si s’acceptés, doncs, de contemplar aquesta nova idea, jo crec que els menorquins i eivissencs haurien de renunciar a tenir una prima de diputats al Parlament, que hauria de tenir una composició absolutament proporcional, perquè Mallorca se sentís plenament representada. Així tindríem (per exemple) un Parlament amb 50 diputats (amb cinquanta n’hi ha de sobres!): 40 mallorquins, 6 eivissencs i 4 menorquins), que legislaria per a totes les Balears i del qual naixeria el govern de la comunitat que administraria exclusivament Mallorca, alhora que traspassaria l’exercici de l’administració insular de Menorca, Eivissa i Formentera (amb la corresponent potestat reglamentària) a als seus consells respectius.

Mallorca se sentiria plenament representada per aquell Parlament, i també pel govern que en sorgiria (aleshores ja no seria necessària la quota menorquina), el qual s’encarregaria d’exercir la potestat reglamentària i d’administrar l’illa de Mallorca al seu antull (prou, doncs, de doble administració!), mentre que les illes menors serien administrades per uns consells elegits directament (com s’elegeixen ara, amb el nou Estatut), que podria tenir o no el mateix color polític que el govern de la Comunitat-Mallorca, però a això ja hi estem acostumats, i no genera cap problema. Aquests governs insulars haurien d’assumir també el paper d’administració indirecta de la comunitat, de manera que no hi hagués a les illes menors cap oficina ni cap servei depenent del govern de la comunitat,

Amb aquesta nova administració, nosaltres ens sentiríem a gust (és un dir) i també els mallorquins podrien sentir-s’hi (ja que la proximitat, l’eficiència i l’eficàcia de la nova administració estarien garantides –també és un dir-), alhora que eliminàvem una estructura administrativa (el Consell de Mallorca) de la qual desconec el pressupost, però que deu costar una fortuna als administrats.

És clar que per fer això hauríem de modificar la constitució. Però em sembla més intel·ligent modificar la constitució que perdre diners amb una estructura administrativa absolutament injustificada.


A %d bloguers els agrada això: