El referèndum d’Evo Morales o la trampa d’un aspirant a dictador

by

La notícia que ens arribava ahir de Bolívia era sorprenent, però molt en la línia d’Evo Morales. El president, tot i que està endegant l’aprovació d’un nou text constitucional (cosa que fa prescindint absolutament de les normes que establia la Constitució vigent per se modificada) sortia ahir a la palestra per proposar al Congrés que aprovi una llei mitjançant la qual aquest convocarà ràpidament un referèndum a tot el país en el qual el poble haurà de decidir si ell ha de quedar o ha d’anar-se’n, i també si han de quedar o han de tocar el dos els nou governadors del país, la majoria dels quals li són opositors.

Amb la simplicitat que el caracteritza (ell sol dir que de lleis no hi entén, i és veritat) Evo Morales va dir: “Si el pueblo dice se va Evo no tengo ningún problema, soy más demócrata. El pueblo dirá quiénes se van y quiénes se quedan para garantizar este proceso de cambio.”

Evo, doncs, ha decidit governar mitjançant un sistema assembleari on la veu del país ho decidirà tot. Així comprovarà si el seu poble dóna suport al procés de canvi que impulsa el seu Govern que, segons ell –i en això té raó- intenta frenar l’oposició mitjançant denúncies internacionals.

Imagineu-vos per un moment que Rodríguez Zapatero proposés al Parlament que aquest convoqués un referèndum nacional a tota Espanya per decidir si ell ha de quedar o no, i no sols això, sinó també si el president de la Generalitat de Catalunya ha de quedar o no, i si el lendakari d’Euskadi pot seguir governant o també ha de tocar el dos.

Si ja criticàvem el projecte de Constitució que Evo Morales col imposar només amb el suport dels seus partidaris (que van significar, com recordava l’altre dia el 53,33%), què hem de dir d’aquesta proposta que, si es du a terme, i en el referèndum obté un vot més que els adversaris, li donarà tot el poder?

A més, quin sentit té aquesta proposta quan ell mateix vol aprovar un text constitucional nou?

No crec que s’hagi de ser necessàriament de dretes per criticar aquesta proposta d’Evo Morales, ni que la crítica que fem a aquesta política populista i assembleària que vol prescindir de tots els controls ordinaris que tenen els sistemes constitucionals impliqui necessàriament que hàgim d’aprovar sense crítica el que succeïa a Bolívia abans que Evo Morales governés.

Tanmateix convé ser clars: Evo Morales apunta cap a una dictadura, perquè qualsevol sistema esdevé dictatorial si la majoria treu a la minoria el dret de participar en la política del país amb un mínim de garanties. No és mitjançant el sistema assembleari que es governa en democràcia, sinó mitjançant el sistema representatiu.


A %d bloguers els agrada això: