El cop d’estat de Pervez Musharraf

by

Sota el pretext de preservar “la integritat i la ideologia del Pakistan”, el govern de Musharraf ha signat una ordenança que ha posat la premsa sota la més estricta vigilància, impedint-li d’emetre cap crítica contrària al règim. Qualsevol director d’un mitjà de comunicació que contravingui aquesta decisió corre el risc de ser multat amb 10 milions de rupies (uns 113.000 euros). Moltes cadenes independents, com AajTV o GeoTV, han vist com els confiscaven els seus estudis mòbils que els permetien mostrar les manifestacions dels opositors al règim. Tanmateix, internet permet a aquestes televisions de parla anglesa d’emetre informacions del seu país i així “testimoniar el que succeeix al Pakistan davant tot el món”. Allí, però, només la cadena governamental PTV continua difonent propaganda del règim.

La pregunta és per què Bush, que ha proclamat d’un cap a l’altre del món, que és el principal defensor de la llibertat i l’enemic més gran de la tirania, i que, per això mateix, ha llençat croades contra règims tirans, guarda silenci davant el cas del Pakistan. I no sols això. De 2001 ençà, Washington ha destinat deu mil milions de dòlars al govern de Musharraf, pensant que aquest era un baluard contra els radicals musulmans i els terroristes. Però avui, djihadistes estrangers i locals conflueixen en els santuaris dels talibans i d’Al Qaida situats a les zones tribals, els quals són a l’origen d’una temible represa d’atacs contra les tropes americanes, afganes i de l’OTAN que es troben a l’altre costat de la frontera, a l’Afganistan.

L’exèrcit pakistanès es fa el sord davant les peticions nord-americanes d’actuar contra els santuaris rebels. Alhora, més de 1500 opositors, advocats i defensors dels drets de l’home i dirigents polítics han estat arrestats un cop s’ha declarat l’estat d’excepció.

Ens cal alguna cosa més per afirmar que el Pakistan és un país sotmès a la dictadura i a la tirania del general Pervez Musharraf i de l’exèrcit? I si és així, per què els Bush no actua en conseqüència?

Aconseguirà alguna cosa l’enviat especial enviat de Bush, John Negroponte? Ho dubto, perquè segons publicava ahir La Vanguardia, el president pakistanès refusà un cop més d’aixecar l’estat d’excepció, mentre assegurava que Washington dóna suport “en un dos-cents per cent” a la seva decisió.


A %d bloguers els agrada això: