L’habilitat de Gallardón

by

Cal reconèixer l’habilitat de l’alcalde de Madrid, Alberto Ruíz Gallardón, per sortir il·lès de les responsbilitats que l’afecten: abans d’ahir, quan l’escàndol s’havia estès sobre l’ajuntament que presideix, quan 16 dels seus funcionaris havien estat detinguts per la policia judicial acusats de muntar una trama mafiosa que ajornava les llicències a qui no pagava allò que els mexicans en diuen “la mordida” i les facilitava als qui s’aplanaven a les seves exigències il·legals, va i surt amb dos cops d’efecte: primerament, diu que acceptarà una comissió d’investigació sobre els fets un cop el jutge hagi aixecat el secret del sumari; i segonament, proposa la privatització de la concessió de llicències municipals.

A veure si ens entenem. Potser hem de lloar (vaja, segur que hem de lloar!) la rapidesa com ha acceptat de crear una comissió d’investigació, cosa que costa molt als responsables de les administracions públiques quan l’oposició vol remenar papers ocults (i si algú ho dubta, que ho demani als socialistes des Migjorn Gran), i fins i tot potser interessant aquesta idea de privatitzar la concessió de llicències (encara que m’hauran d’explicar com funciona això, perquè si privatitzar la recaptació és fàcil, menys ho ha de ser forçosament de fer-ho amb la concessió de llicències, atès que en aquests casos cal estudiar els documents presentats, cotejar-los amb la normativa aplicable, i finalment decidir). El que em costa, però, d’entendre és que l’alcalde i la tinent d’alcalde del ram (la senyora Botella d’Aznar) parlin del fet delictiu com d’un fet estrany i llunyà, com d’una cosa que no els ateny.

Què vol dir que no els ateny? És que per ventura retardar tres anys la concessió d’una llicència d’obertura d’un local no és una disfunció que pot afectar al polític que dirigeix l’administració que ha de concedir-la? És que no afecta al polític responsable de l’àrea no adonar-se que els serveis que té al seu càrrec no funcionen o que funcionen malament?

Serà als funcionaris corruptes a qui correspondran les responsabilitats penals, si és que de la seva actuació se’n deriven. Però la responsabilitat política, ja ho ben crec que correspon als polítics! Si a l’ajuntament de Madrid les llicències tardaven dos i tres anys a ser concedides perquè no pagaves de sotamà al funcionari, si d’una manera tan flagrant s’incomplia el procediment administratiu sense que els responsables de l’administració municipal fessin res, primer per assabentar-se’n, i després per resoldre el problema, d’ells és la culpa. Ells en són responsables. No fotem!


A %d bloguers els agrada això: