Representacions de l'intel·lectual

by

Edward W. Said, a “Representaciones del intelectual”, un llibre que m’ha passat Tomeu Gili, diu moltes coses, la majoria interessants, alguna de les quals m’han estat força útils per tancar l’assaig en el qual he treballat aquest estiu que avui acaba.

En aquest llibre, que és la reunió d’una sèrie de conferències que va fer sobre aquest concepte tant debatut de l’intel·lectual (Qu’est-ce qu’un intellectuel?, es demanava ja Julien Benda el 1926, i encara ens ho preguntem ara), el ja desaparegut pensador palestí, diu moltes coses que inciten a la reflexió. Us citaré una frase que m’ha semblat interessant, i que us deixo perquè hi penseu una mica:

“Una segunda ventaja para lo que es de hecho el punto de vista del exilio para un intelectual es que tiendes a ver las cosas no simplemente como son, sino también como han llegado a ser. Contemplas las situaciones como contingentes, no como inevitables; las ves como el resultado de una serie de opciones históricas llevadas a cabo por hombres y mujeres, como hechos sociales realizados por seres humanos, y no como realidades naturales o sobrenaturales, y por lo tanto inmutables, permanentes e irreversibles”.


A %d bloguers els agrada això: