Els Pactes

by

Com deia ahir, Navarra i les Balears són llocs on el PP ha tret molts vots però insuficients per governar sol. El cas invers seria el de Canàries, on el PSOE s’ha convertit en la força més votada, però on necessita dels acords amb altres partits per governar.

A la vista d’això, Mariano Rajoy acaba d’oferir un pacte al PSOE perquè en aquests casos governi la llista més votada. Això implicaria que el PP podria governar Navarra i les Balears, mentre que el PSOE governaria les Illes Canàries.

Se m’acut demanar: Per què no el va oferir abans de les eleccions, aquest pacte? Per què ara? La resposta és òbvia, perquè aquest li permetria retenir el govern de dos bastions: Navarra i les Balears. Però caldria fer encara una altra pregunta a Rajoy: Creu ell que, en un sistema proporcional, es pot governar sense tenir –o sense pactar- una majoria?

Governar en minoria és difícil, i s’ho pot permetre un partit que té forces a la dreta i a l’esquerra, però difícilment un partit que ocupa tot un costat de l’espectre polític.

Felipe González y Aznar van governar en minoria alguna legislatura, amb pactes puntuals amb partits minoritaris. També ho va fer Pujol la darrera legislatura que va presidir la Generalitat.

Val a dir que el PP ho té més difícil, això, perquè ha cremat les naus del nacionalisme a la passada i en aquesta legislatura, i si bé en política els greuges s’obliden aviat, aquest cop no ho té fàcil, d’obtenir suports, perquè cap minoria nacionalista no està disposada a donar suports al PP. Tret, potser, d’UM, a les Balears, que, per molt que ho diguin els seus estatuts, jo no crec que sigui un partit nacionalista, sinó un partit d’interessos al servei d’una senyora que sap administrar com ningú la seva escassa representativitat.


%d bloggers like this: