L’informe Stern sobre el rescalfament climàtic en xifres

by

Per primer cop, l’execonomista en cap de la Banca mundial, Nicholas Stern, ha estudiat l’impacte a curt termini del rescalfament climàtic sobre l’economia mundial: si els Estats no prenen cap mesura ràpida, els canvis climàtics podrien provocar una recessió catastròfica.

Aquesta és la síntesi que en fa Le Figaro, de l’estudi de 700 pàgines que encomanà a Stern el ministre britànic d’economia, estudi que comporta la primera contribució de pes d’un economista sobre les repercussió d’aquest fenomen fins ara reservat als científics.

Les conclusions d’aquest economista són aclaparadores: l’escalfament climàtic podria provocar per ell mateix la pitjor recessió mundial que mai s’hagi conegut si els governs no prenen cap mesura per posar-hi remei en els deu propers anys. Faria que grans parts del globus terraqui esdevinguessin inhabitables, provocaria el desplaçament de 200 milions de persones i la desaparició del 40% de les espècies vives, això sense parlar de sequeres i d’inundacions a gran escala. El cost total de la factura és de 5.500 milers de milions d’euros, és a dir, més que el cost de les dues guerres mundials reunides o que la crisi de 1929.

Segons Stern, la situació és tan greu que fins i tot una aturada immediata de la pol·lució no comportaria el control de les conseqüència dels gasos d’efecte hivernacle de l’atmosfera: el rescalfament del clima continuaria encara durant una bona trentena d’anys i el nivell dels mars s’elevaria durant un segle.

Per a Nicholas Stern, encara és possible posar remei a aquesta situació catastròfica, a condició d’actuar molt ràpidament. Ell preconitza que la tota la humanitat dediqui l’1% del PIB anual del planeta, (uns 275 milers de milions d’euros) a resoldre aquest gravíssim problema. D’altra banda cal constrènyer els països que més pol·lucionen, com la Xina i els Estats Units, perquè redueixin llurs emissions dels gasos d’efecte hivernacle, fent-los pagar el preu de la pol·lució que fan. Segons diu Stern, és igualment indispensable d’avançar a l’any vinent la negociació d’un nou acord sobre la reducció d’aquesta mena de gasos que reemplaci el de Kyoto, sense esperar al 2010-2011 com està previst.

L’informe Stern preconitza igualment de passar a les energies netes, com la solar o la eòlica, i avisa que si no es posen en marxa totes aquestes mesures, el cost del rescalfament climàtic podria ser entre 5 i 20 vegades més gran.


A %d bloguers els agrada això: