França decideix el seu futur immediat

by

Desconec absolutament què passarà avui a França: si succeirà el que és previsible (que Sarkozy i Royal s’hagin d’enfrontar a la segona volta) o si Bayrou desplaçarà algun dels dos candidats dels grans partits. El més probable és que succeeixi la primera d’aquestes dues hipòtesis atenent a l’evolució dels sondeigs publicats.

L’esquema, doncs, retornarà al seu lloc habitual i ens trobarem, com gairebé sempre, amb una França que finalment decidirà entre dreta i esquerra, i no passarà com fa cinc anys, quan tota l’esquerra va haver de votar Chirac davant la sorpresa de Le Pen, que va superar el socialista Jospin a la primera ronda.

La situació seria, però, molt diferent de la de fa cinc anys si Bayrou avui desplacés algun dels candidats favorits. Això, en efecte, també provocaria un dalt a baix, perquè l’esquema dreta-esquerra tradicional quedaria trencat i la gent (que se sent molt còmoda amb aquest esquema) hauria de prendre decisions el resultat de les quals ara per ara no m’atreviria a pronosticar, tot i que penso que el resultat final acabaria essent favorable a Bayrou.

Com el director de Le Monde, també jo crec que guanyarà les eleccions Sarkozy, a qui recolzen fins i tot personatges centristes (?)com Giscard d’Estaigne o Simone Veil, però no ho haurà tingut fàcil perquè s’ha trobat amb dos contrincants més forts del que ell probablement esperava: Royal, que s’ha sabut treure de damunt els elefants del PS (només per això ja mereixeria el premi) i Bayrou, en qui ningú no creia i que ha acabat fent trontollar les dues candidatures grans.

No us amagaré les simpaties que en mi ha despertat aquest darrer personatge, un polític que, sense cap suport important, ha gairebé aconseguit trencar aquesta dinàmica tradicional entre la dreta i l’esquerra, i ho ha fet amb unes propostes polítiques molt particulars –no necessàriament equidistants de les de Sarkozy i Royal-, propostes que –així ho veig si més no- han ajudat molt a dignificar la política francesa.


%d bloggers like this: