Què és l’ànima d’una nació?

by

Max Gallo i Alain Finkielkraut han mantingut un diàleg sobre una matèria que entre nosaltres aixeca ampolles: la identitat. Ells es plantegen, és clar, la identitat francesa. “Comment peut-on être français?”, una pregunta pròpia de tots els nacionalismes, i hem de convenir que, a França, més o menys tothom és nacionalista… francès.

De fet, la matèria sorgeix a partir d’un discurs de Sarkozy on aquest ha dit que a França hi mancava un ministeri de la “Identitat nacional”. Els dos intel·lectuals parlen d’això i mantenen punts de vista semblants. Naturalment surt Renan en el debat, no debades és Ernest Renan un dels pensadors francesos que més va parlar de la qüestió dins el segle XIX.

M’interessa destacar avui aquests mots de Finkielkraut:

“Renan deia que són dues les coses que constitueixen l’ànima d’una nació: una la trobem en el passat, la “possessió d’un ric llegat de records”, l’altra és el consentiment dels ciutadans. Durant molt de temps hem insistit en el segon punt per desmarcar-nos de la concepció alemanya, quasi racial, de la nació. Però aquest debat entre el fet electiu i el fet ètnic és ja tancat i la definició de Renan demana d’ésser pensada en la seva integritat, car és el nostre lligam amb els morts el que avui es troba amenaçat i fins i tot trencat pel penediment. ¿Què és, en efecte, el penediment sinó una arrogant desafiliació? Sota l’aparença de la contrició, el present està cofoi de la seva superioritat moral sobre un passat criminal. El xovinisme del món d’avui reemplaça l’art d’heretat i de transmetre l’herència als nouvinguts per una concepció inèdita de la hospitalitat: acollir l’altre és, d’ara en endavant, deixar-li ser qui és.”

No diré que accepto ni deixo d’acceptar aquest pensament en la seva integritat, però penso que tots els qui se senten atrets per les reflexions identitàries, ja sigui perquè són nacionalistes, perquè són antinacionalistes, o simplement no nacionalistes, penso que les haurien de reflexionar una mica.


A %d bloguers els agrada això: