Lustrazia

by

La transformació del règim polonès, que ha passat del comunisme del general Jeruzelsky al nacionalisme integrista dels bessons Kaczynsk,i és un dels fenòmens que més destaca en el panorama europeu actual.

La crisi del comunisme, la lluita protagonitzada a les drassanes de Gdansk pel sindicat Solidarnosk, que dirigia Lech Walessa, la particular intervenció del papa Joan Pau II a través d’un pacte secret amb els Estats Units (vegeu la meva lletra de batalla “La lluita contra l’imperi del mal”, 05.05.05), i la força que, com a moviment pendular de revenja, ha agafat finalment l’integrisme, recolzat molt directament per sectors catòlics ultraconservadors, com el de Radio Marija (vegeu també la meva lletra de batalla “Polònia: novament la creu i l’espasa”, 16.02.06), està conduint a uns extrems difícilment acceptables.

La darrera mostra d’això és la llei coneguda amb el nom de “Lustrazia”, vocable que sembla que significa més o menys “Neteja”, la qual inicia sens dubte una època de “caça de bruixes” que faria ben segur les delícies del recordat (i no per bé) senador Mc Carty.

Segons aquesta llei, qualsevol que exerceixi la funció pública (des del carter a l’escombriaire), però també els professors, els acadèmics, els periodistes, etc, hauran de fer una declaració jurada confessant si col·laboraren o no d’alguna manera amb el comunisme. Si ho fan, s’assegura que no hi haurà represàlies, però si es neguen a fer-ho, aleshores se’ls privarà durant deu anys de tota classe d’activitat pública.

A això se li ha de dir, amb bones paraules, feixisme, ja que, en el fons, aquesta mena de pràctiques són les que es duien a terme en el règims nazis i feixistes, així com també en els comunistes que hi ha hagut arreu del món.

Penso que algú haurà de reaccionar. El camí que està seguint Polònia no es correspon amb les coordenades actuals de la Unió Europea. De fet, no estaria gens malament que l’Església Catòlica, que tant va lluitar contra els comunismes polonesos, digués també alguna cosa contra els germans bessons Kaczynski. Tant els uns com els altres són enemics de la llibertat.


%d bloggers like this: