Sap algú què pensa realment el govern d’Espanya respecte del Sàhara?

by

Els Reis van iniciar dimarts passat la seva segona visita d’Estat a Algèria, que, segons ambdues parts, revalida l’excel·lent estat de les relacions bilaterals. Segons podem llegir a tots els diaris, el Rei va ser clar a Algèria: Espanya –va dir el monarca davant del president algerià, Abdelaziz Buteflika-, considera urgent trobar una solució política “justa, duradora i mútuament acceptable” per al Sàhara Occidental i va advocar per “la lliure determinació” d’aquest territori –posició aquesta que és la que, en el seu dia, va acordar l’ONU, encara que mai no s’ha pogut dur a terme per l’oposició del Marroc i per la tebior de tots els altres països implicats.

He de reconèixer que aquestes paraules tan clares del monarca em van deixar una mica tocat. No perquè jo no hi estigui d’acord (hi estic des d’un punt de vista teòric, encara que sé que mai no es durà a terme aquest referèndum d’autodeterminació perquè, vist el panorama polític actual, això no crec que sigui possible), sinó perquè les paraules del rei, pronunciades a Algèria, no s’adiuen gens amb les que, fa només unes setmanes, va pronunciar el president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, al Marroc. En aquest cas, el president es va mostrar més pragmàtic que mai i, en línia amb el que pensa Rabat, va donar a entendre –si és que no ho va dir explícitament- que només acceptava l’autonomia saharahui sota sobirania marroquina.

Davant una divergència tan gran, Moratinos va matisar la posició del Govern assenyalant que no hi ha canvi de postura en la política espanyola pel que fa al Sàhara i va concloure de forma salomònica que “Zapatero va dir el que va dir al Marroc, però avui estem en una altra banda”.

Per ventura creu Moratinos que, en política internacional, avui es pot dir blanc i demà negre segons quin sigui l’interlocutor que ens escolta? De veritat que no ho puc entendre, i més si sabem que, quan el rei aborda matèries polítiques en els seus discursos, mai no parla sense tenir el vist-i-plau del govern.

He de dir que la contradicció flagrant del govern espanyol en aquest cas –com en tants altres- em sembla lamentable.


A %d bloguers els agrada això: