Els Estats Units, Síria i l’Iran accepten parlar

by

Si les relacions de l’Iran amb Estats Units, trencades des de l’ocupació de l’ambaixada nord-americana a Teheran en 1979, any del triomf de la revolució islàmica, segueixen essent un gravíssim problema que afecta a l’Orient Mitjà, les que mantenen els governs sirià i nord-americà, restablertes l’any 1974, han empitjorat després de l’atemptat de fa dos anys contra el excap del Govern libanès Rafiq Hariri, en quedar compromesos alguns alts dirigents del seu règim arran de les investigacions de la comissió de l’ONU constituïda per a esclarir el crim.

Els governs de l’Iran i de Síria han estat acusats de fomentar la violència en la seva veïna república. Els dirigents de Washington estan persuadits que a través de la llarga frontera siriana del desert penetren combatents per a ajudar a la insurrecció iraquiana. L’Iran, per la seva banda, exerceix des de fa temps una gran influència sobre la comunitat xiïta del sud de l’Iraq, acrescuda des del desmantellament de l’Estat baasista de Saddam Hussein i l’ocupació anglo-nord-americana després d’haver envaït militarment l’Iraq.

L’Iran, hàbilment, dóna suport als diversos grups xiïtes, entre els quals hi trobem el del dirigent radical Moqtada al Sadr, i a més du a terme una campanya d’accions humanitàries i d’inversions financeres. Des del punt de vista nord-americà, és la República Islàmica de l’Iran la qual treu més profit de la situació a l’Iraq.

Comprendreu, doncs, que la decisió presa sorpresivament pels Estats Units de reunir-se amb l’Iran i Síria, i l’acceptació d’aquests dos estats de trobar-se amb els nord-americans em sembli tan nova, tan inversemblant, que no puc deixar de felicitar els seus promotors.

Jo sóc dels qui estava convençut que Bush no faria cas a les recomanacions de la comissió Hamilton-Baker, i he de reconèixer que, si més no en aquest punt, m’he equivocat. En aquest sentit, doncs, la conferència internacional programada per al proper dissabte, 10 de març, és una gran notícia.


%d bloggers like this: