L’acord entre Al Fatah i Hamas

by

El president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) i líder nacionalista AL Fatah, Mahmud Abas, i Jaled Mishal, líder de l’islamista Hamas, considerat un grup terrorista per Estats Units i la Unió Europea, van acordar el passat 8 de febrer en la ciutat sagrada de l’islam formar un govern de coalició, amb la participació d’independents i d’altres grups minoritaris. Abas va arrabassar del seu interlocutor l’acceptació dels acords signats entre la ANP i Israel amb anterioritat a gener del 2006, data de les eleccions palestines en què Hamas va obtenir una victòria aclaparant.

Pot això reeixir? No ho sé. Ells han jugat a fer valer una fórmula ambigua: que Hamas fes un reconeixement de facto d’Israel sense dir-ho expressament, perquè això darrer podria agitar les bases.

Penso, però, que això no és suficient, perquè Israel ja ha dit que no reconeixerà Hamas en tant que aquest no tregui del seu ideari la destrucció de l’estat israelià, tot i que hem de reconèixer que, com a mínim –i no és poc- l’acord va tenir la virtut d’allunyar de moment el risc d’una guerra civil a Palestina.

Tanmateix, les cancelleries occidentals sembla que s’hagin pres el pacte amb un cert escepticisme. Entre altres coses perquè, en el precís moment en què semblaven superades les diferències en la interpretació de l’acord i en el repartiment de ministeris, especialment el d’Interior, entre AL Fatah i Hamas, Washington va fer saber que només el reconeixement d’Israel farà que aixequi el bloqueig financer a la ANP, decisió que deixa a Mahmud Abas en una situació difícil. I més si tenim en compte que la propera setmana s’ha de reunir amb la secretària d’Estat, Condoleezza Rice i amb el primer ministre israelià, Ehud Olmert.


%d bloggers like this: