L’offside d’Otegi

by

Mentre els presos etarres reivindiquen la lluita com a única via cap a l’amnistia i l’autodeterminació, mentre la policia basca troba bombes adhesives per col·locar sota els cotxes i mentre Rubalcaba intenta (penso que debades) la unitat dels grups parlamentaris contra el terrorisme, Otegi demana àrnica a ETA.

En efecte, la compareixença d’Otegi, flanquejat per dos companys de Batasuna, un faristol pel davant i les banderes d’Esukadi i Navarra pel darrera (imatge inèdita fins avui), ens demostra que no només el Govern de Rodríguez Zapatero ha quedat descol·locat després de la bomba a Barajas, ans també Batasuna sembla desubicada.

Otegi no ha condemnat expressament l’atemptat, ni ha lamentat la mort dels dos joves equatorians que causalment eren en el lloc de l’explosió, però sí que ha demanat –i aquesta és la primera vegada que ho fa- que ETA torni a l’alto al foc permanent perquè “el diàleg només pot donar-se sense violència”

És probablement la primera vegada que diu una cosa amb la qual podem estar d’acord. Tanmateix tinc un dubte: si aquesta declaració d’Otegi implica un canvi (encara que sigui petit) o si bé és fruit de la necessitat de sobreviure després d’aquest terrible sunami que ha provocat la dinamita de Barajas. Pel que estem veient, no només el president del govern parlava amb un interlocutor equivocat, també Otegi sembla que hagi perdut el contacte directe amb la direcció “real” d’ETA. I això no sé si és bo o dolent, perquè em veig incapaç de jutjar les conductes d’uns homes que raonen de manera molt diversa a com ho faig jo. Les seves coordenades mentals no són les meves i això fa molt difícil predir el significat d’aquest canvi d’actitud i de litúrgia.

Si el que hem vist fos realment un canvi, benvingut sigui aquest, però això no ho podem dir avui, penso que haurem d’esperar l’evolució natural de les coses.


%d bloggers like this: