La guerra a l’Iraq cada cop més qüestionada

by

Setanta-quatre soldats nord-americans han mort a L’Iraq des de començaments d’octubre, un mes que s’anuncia com un dels més mortífers per a l’exèrcit nord-americà, que ha perdut més de 2.778 soldats des de la invasió al març del 2003. Un dur balanç en aquest país, on la situació ha estat descrita per l’exsecretari d’Estat nord-americà, James Baker, com un “sagrat desordre”. Baker, que presideix una comissió especial sobre L’Iraq creada pel congrés, es prepara per a canvis importants en l’estratègia nord-americana a L’Iraq d’aquí al començament del 2007. Dues opcions han estat estudiades: una retirada nord-americana per etapes, i la participació d’Iran i de Síria en un esforç comú per a detenir els combats. Una tercera possibilitat també s’ha pres en consideració: concentrar tots els esforços sobre l’estabilització del país, obligant a establir-hi una democràcia.

No és estrany –i ara canvio de país- que Blair, gairebé compromès com Bush amb la guerra a l’Iraq, hagi fet tot el que sabia i més per a frustrar la iniciativa d’un grup de diputats d’Escòcia i Gal·les al parlament britànic per a revisar a fons la participació del seu país en aquesta guerra. Val a dir que Blair ha guanyat només per 25 vots, ço vol dir que alguns diputats de les seves files s’han arrenglerat amb l’oposició.

Blair ha al·legat que una revisió a fons podia implicar un greu perill per les tropes britàniques que són encara a l’Iraq, i potser no li mancava raó, però el més important és aquest moviment revisionista que s’està produint, tant als Estats Units com a la Gran Bretanya, perquè, a mesura que els dies passen, tots estem cada dia més convençuts de la immoralitat d’aquella guerra que, amb tant d’ardor recolzà el nostre expresident Aznar.

Anuncis

%d bloggers like this: