Els enigmes de Putin

by

“Encara que a mi m’agrada el meu treball, la Constitució no em permet concórrer a un tercer mandat consecutiu”, va explicar Putin a un dels seus entrevistadors anònims. “Fins i tot havent perdut els poders i les possibilitats del poder presidencial i sense doblegar la llei bàsica segons els meus interessos personals, jo seré capaç de retenir el més important que una persona que es dedica a la política ha d’apreciar: la confiança de vostès. I usant-la, vostès i jo serem capaços d’exercir influència en la vida del nostre país i garantir el seu desenvolupament”, va afirmar.

Aquestes paraules de Putin, un president que no es podrà presentar a les properes eleccions que tinguin lloc a Rússia són d’allò més inquietants. Què vol dir quan manifesta que “jo seré capaç de retenir el més important que una persona que es dedica a la política ha d’apreciar: la confiança de vostès”? Què vol donar a entendre quan, tot referint-se a la confiança que el poble rus, segons ell, li ha demostrat i assegura que “usant-la, vostès i jo serem capaços d’exercir influència en la vida del nostre país i garantir el seu desenvolupament”?

Certament que Putin ha tornat a Rússia la confiança en ella mateixa i l’ha reintegrada en el lloc que sempre havia ocupat entre els grans. Però també és cert que, dia rere dia, observem en aquell gran país dèficits democràtics que fan por, fets greus –com l’assassinat de periodistes opositors- que resten impunes, màfies que aconsegueixen campar a l’ample i fer-se amb gran ressorts de poder econòmic, detencions irregulars d’opositors… Rússia és, certament, un gegant que mai no ha sabut (o pogut) esdevenir un país normal, on la gent, de manera lliure i plena exerceix la democràcia tal com l’entenem a la resta de països occidentals.

L’hermetisme del poder mai no s’ha obert plenament, ni tampoc ha permès –tot i les eleccions periòdiques- una democràcia clara i neta, una democràcia tal com nosaltres l’entenem. D’ací que jo, sense entendre exactament què vol dir amb aquestes paraules tan críptiques, tan enigmàtiques sento una mica de por, por a que Putin vulgui dir de manera obscura allò que jo crec que vol dir realment.


%d bloggers like this: