Segueix l’espiral de guerra

by

La guerra entre Israel i la milícia de Hezbollah arriba a un punt de no tornada. Vint persones, la meitat nens, morien en un atac directe de l’aviació israeliana que bombardejà el centre de Beirut per primera vegada i el port de Trípoli. Amb 38 civils i un militar morts, el nombre de víctimes en el quart dia d’ofensiva israeliana a Líban era ja de 106. En el costat israelià, onze soldats i quatre civils van morir dissabte pels coets de la milícia xiïta de Hezbollah. La guerra, amb aquest recrudescència, ha arribat a un punt de no tornada.

En anteriors fases de conflicte entre Israel i les milícies libaneses, la majoria de la població xiïta que habita el sud de Líban solia cercar refugi en els suburbis de Beirut, però precisament aquests són atacats des de fa tres dies. En l’ofensiva actual, les forces aèries israelianes han destruït o danyat carreteres -inclosa la via principal que es dirigeix a Síria-, ponts i fins i tot gasolineres, fent molt difícil l’èxode de refugiats. No obstant això, milers de persones han aconseguit de passar en els últims dies a territori siri, segons la BBC.

Els ministres d’Afers exteriors àrabs es van reunir dissabte a El Caire per a acabar – com sempre- amb la inoperança i la desunió després que el sector moderat, encapçalat per la molt sunní Aràbia Saudita, denunciés el molt xiïta Hezbollah d’haver iniciat el foc. El secretari general de la Lliga Àrab, Amro Musa, va resumir la situació amb una simple frase: “El procés de pau en Orient Mig és mort”.

Hem entrat, doncs, un cop més, en una espiral de difícil sortida a l’Orient Mitjà. D’entrada, i això no és el més important, el petroli costa ja molt més de 72 dòlars…


A %d bloguers els agrada això: