L’hotel de Carboneras

by

De veritat que no ho puc entendre. M’explicaré: Estant assegut davant la televisió, contemplo la compareixença en un canal de notícies del president de la Junta d’Andalusia, senyor Chávez, el qual diu que el Govern de la Comunitat Autònoma que presideix comprarà l’hotel aquell de vint-i-dos pisos construït –diuen que il·legalment- a la platja de Carboneras (Almeria) per tal d’enderrocar-lo i de deixar la platja com estava anteriorment.

Dit això, visques i aplaudiments per part dels ecologistes i del públic en general. Tanmateix, la meva mentalitat jurídica no és capaç d’entendre les coses perquè, si l’hotel s’ha construït il·legalment, aleshores cal demanar-se per què la Junta d’Andalusia ha de comprar-lo, amb un greu dispendi de diners públics, per després fer-lo enderrocar. En efecte, si la construcció del mamotreto és il·legal, el més lògic és que l’Administració sancionés els promotors de l’edificació i els obligués a enderrocar l’edifici i restituir la platja en el seu estat primigeni.

Per què, doncs, no es fa això sinó que l’Administració pública andalusa compra l’edifici? L’única explicació sensata que se m’acut és que la construcció feta gaudeix de totes les llicències i autoritzacions administratives pertinents, perquè ningú que sigui mínimament sensat pot creure que l’Administració contraurà una despesa tan multimilionària per aconseguir allò que podria aconseguir per via coercitiva a través dels mecanismes legals.

El que sembla, doncs, és que la construcció consta de totes les llicències i autoritzacions, les quals molt possiblement s’han donat en algun cas contravenint normes superiors (com, per exemple, la de respectar la zona marítimo-terrestre). A qui, doncs hem d’exigir responsabilitats? Als promotors o a l’Ajuntament i a la Junta d’Andalusia? Sembla que, amb bona llei, s’haurien d’exigir als qui han donat les llicències impròpiament, no sabem si per ignorància inexcusable o per negligència punible.

Això és el primer que s’hauria d’esbrinar.


%d bloggers like this: